Látogatók száma

2011. november 14., hétfő

41 nap Karácsonyig

Ki szokott mézeskalácsot sütni? Nekem... főleg mióta megszülettek a gyerkőceim minden évben alig várt pillanat, mikor együtt sütünk... :) Van belőle jókora móka és kacagás, mikor közösen díszítjük a mézeskalácsokat. Idén már hárman fogjuk. :)) Alig várom már. Most a mi általunk is használt és nagyon-nagyon bevált receptet osztanám meg veletek, melyet mindenki csak dicsér.

27. Mézeskalács recept:


Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt (átszitálva)
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg méz 
  • 5 dkg margarin
  • 1-1 púpozott kávéskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg, vagy mézeskalács-fűszerkeverék
  • 4 púpozott kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 1 tojás 
A lisztet, a porcukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a szódabikarbónát alaposan keverjük össze. Ezután a mézben olvasszuk fel a margarint. A mézet ezután öntsük a fűszerekkel elkevert lisztre, üssünk bele egy tojást és gyúrjuk össze.
A tészta inkább lágy legyen, mint kemény, mivel a pihentetés alatt úgyis megkeménykedik egy kicsit. A tálat fedjük le és pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten legalább egy napig.(Minél tovább pihen, annál szebb lesz sütéskor.)
Nyújtás előtt addig kell gyúrni míg nem ragad. Ha szükséges, nyújtás során szórjunk alá lisztet és gyúrjuk bele. Időnként fel kell emelni a tésztát, s alálisztezni.
Sütés során az első 3-4 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a tészta összeesik és lapos lesz.

Cukoríróka: 1 tojásfehérjéhez keverjen 3-4 dkg porcukrot, és pár csepp citromlevet. Amikor már lassan folyik le a keverék a fakanálról, akkor jól formázható író-mázat kapsz, ha ezt folyékonyabbá teszi, akkor szétterülő, márványos, kevésbé kontúrozható díszítést kap. Az elkészített mázat evőkanállal tegye egy kicsi, műanyag zacskóba, egyik sarka felé igazítva a masszát csavarja meg, majd szorítsa össze a zacskó nyílását, hogy ne nyomódjon vissza a massza. Ezután a teletöltött sarok végén vágjon kis nyílást, majd díszítse fel a megsült mézeskalácsokat. Ha kész, hagyni kell megszáradni a díszítést. Fontos, hogy csak teljesen kihűlt tésztát díszítsünk!

Magrátétes díszítés:
Sütés előtt a nyers, kiszaggatott, majd a tepsire rakott figurát ecsettel vagy kenőtollal kenjük be egyenletesen és vékonyan tojásfehérjével, majd rögtön illesszük rá a magokat és kissé nyomjuk bele a tésztába. Felhasználhatunk: hántolt napraforgó, héj nélküli tökmag, mazsola, dió, mogyoró, szezám mag, len mag, puffasztott rizs, darálatlan mák.

A mézesek puhítása: sütés után, a mézesek rendszerint bekeményednek. Ilyenkor célszerű egy, vagy sok kekszesdobozba tenni őket. Gyűrjünk össze 2-3 papírtörlőt, vagy zsepit (de ne illatosat) s tömjük bele egy kis pohárba, majd annyi vizet engedve rá, amennyit a papírtörlők magába szívnak, a mézesek közé állítjuk, majd lefedve kb 4-5 napig puhítjuk. Ugyan ilyen hatása van,  ha egy félbe vágott almát teszünk a dobozba a sütikre. Ha szükséges, a későbbiekben ismét lehet puhítani.  

Jó sütögetést! :)


A sorozat többi része:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More