Látogatók száma

2011. október 20., csütörtök

66 nap még karácsonyig :)


Miért is ne kezdhetnénk el már készülődni a karácsonyra? Arra gondoltam ebben segítek egy kicsit. Naponta jövök egy egy ajánlóval. Lesz szó itt az adventi képszülődés izgalmairól, a lakás ünnepi ruhába öltözéséről, saját készítésű karácsonyfadíszekről, ajándékokról, karácsonyi filmekről, receptekről... egyszóval mindenről, ami a Karácsonyhoz kapcsolódik.
Remélem ennek csak örültök és nem okozok félreértést, hogy mit keres itt ez a téma. Annak idején azért is választottam ezt a címet, hogy Manóságok, mert tudtam nem lehet leszűkíteni egy témára.. pl. csak ékszerek vagy csak hajpántok... Nem ilyen vagyok. Szeretek mindent kipróbálni, a különböző technikákkal megismerkedni. Igazat megvallva először scrapbook-os blognak indult még 2009 májusában... aztán erre egyre kevesebb időm volt és nem tudtam 2 gyerek mellett annyit gép mellett lenni. Ezért is alakult át itt minden.. csak a név maradt...
De hagyjuk a sok rizsát jöjjön az első tipp. ;) Mivel nemsokára Halloween, úgy gondoltam, az első ötlet kapcsolódjon hozzá.

1. Töklámpások:

Bár eredetileg Halloweent senki nem ünnepelte és tartotta számon Magyarországon, valljuk be az utóbbi években igencsak begyűrűződni látszik kicsinyke országukba is ennek a hagyománya.
A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, melyet elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, de mára az egész világon elterjedt. Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt.
Hitük szerint ugyanis ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba.

Kétségtelenül legismertebb jelképe a Halloween-nek a faragott töklámpás. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol neve: Jack O'Lantern. A töklámpás eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.

Amerikában Halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik "Trick or treat!" (Cukrot vagy botot!) kiáltással szólítják fel a lakókat az állásfoglalásra. A gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Általában baráti társaságban jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet.
Európában sokáig feledésbe merült, néhány helyen jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a Halloween ünneplése ismét visszatért. Magyarországon nem vált ünneppé. Néhány helyen partikat rendeznek; az udvart, a házat túlvilágú hangulatúvá varázsolják, majd különféle jelmezekbe öltözve mulatoznak.

Tehát töklámpás... Lássuk csak, hogy készül.

Hozzávalók

  • 1 darab "Halloween-tök"(ez egy 2-3 cm vastag húsú, belül gyakorlatilag üres tök)
  • 1 éles kés
  • 1 kanál a tök belsejének kivájásához
  • alkoholos filc a minta felrajzolásához
  • mécses

Elkészítés

  1. A tök tetejét a szár körül cikkcakk alakban körbevágjuk, majd az így kivágott "sapkát" kiemeljük. A cikkcakk forma nem feltétlen szükséges, azonban jóval egyszerűbb egyenes vágásokkal dolgozni, és az elkészült lámpáson is jól mutat.
  2. Ezután vájjuk ki a tök belsejét. A tapasztalat szerint ehhez jobb egy erősebb kanalat használni. A belsejét érdemes simára kikaparni, mivel elég nyálkás, és a végén ide fog kerülni a mécses.
  3. Rajzoljuk fel az arc mintáját (szemek, orr, száj). Itt aztán elengedhetjük a fantáziánkat: a lámpás lehet mosolygós, mérges, kedves, gonosz, mindenféle.
  4. Arra ügyeljünk, hogy könnyen kivágható mintát válasszunk, lehetőleg egyenes vonalakból. 
  5. Ezután a fölös részeket vágjuk ki.
  6. Ha körbevágunk egy részt, az egyszerűen "benyomható" a tök belsejébe, ahonnan a végén egyszerűen kiöntjük őket. Vigyázni kell arra, hogy ne nyomjuk meg a tököt, mert megrepedhet.
  7. Ezuán már csak a kivilágítás van hátra. Rakjunk a tök belsejébe egy mécsest, gyújtsuk meg, és helyezzük vissza a tök kalapját.
  8. Indulhat a Halloween-party! :)

Nézzétek milyen szépségeket lehet egy egyszerű tökből némi kézügyességgel... és nem utolsó sorban egy jó sablonnal kivitelezni. ;)



Remek sablonokat tölthettek le a következő oldalakról:
Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More