Látogatók száma

2011. október 21., péntek

65 nap és Karácsony

Úgy gondoltam maradjunk a sütőtöknél, hiszen ennek van most szezonja és hoztam pár ínycsiklandozó remek receptet.

2. Sütőtökleves:

Ebből is legyen mindjárt háromféle ;)

1. Egyszerű sütötökkrémleves:

A legjobb és legegyszerűbb sós verzió. Hagymát kell párolni kevés olajon, rádobni a sütőtököt és puhára főzni. Legjobb húslevessel felönteni, de sima vízzel is lehet. A végén tejszínnel összeturmixolni, sóval, borssal fűszerezni és egy kis tökmag olajjal ízesíteni.
Már csak a színe miatt is érdemes vele pepecselni. Aztán néha grátisz fejecskét rajzol rá az olaj. :)

2. Sütőtökös vöröslencseleves:

  • 1 kisebb fej hagyma, kockára vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 ek olaj
  • egy darabka gyömbér, lereszelve
  • 225 g vöröslencse
  • 1 tk kurkuma
  • egy csipet
  • 1 tk kurkuma
  • egy csipet currypor
  • chili, ízlés szerint
  • egy csokor petrezselyem
  • só, bors
  • tetejére: 3-4 hagyma, tökmagolaj, néhány szelet prosciutto sonka
A hagymát az olajon megpirítani, hozzáadni a fokhagymát és a gyömbért majd néhány keverés után a vöröslencse és a sütőtök is mehet a lábasba. Jól átforgatni és felönteni kb. 1 liter vízzel.
A fűszereket is hozzáadva olyan félóra alatt meg is puhul minden. Ezután egy botmixerrel összepürésíteni, majd beleszórni a felaprított petrezselymet és sózni, borsozni.
Amíg fő a leves, van idő a feltétet is megcsinálni.
A hagymákat vastag karkákra vágni és az olajban elkezdeni sütni. A lehető legkisebb lángot használni, gyakran kevergetni, hogy puha, karamellizált karikákat kapjak.
A prosciutto sonkát ujjnyi csíkokra vágni és grill alatt ropogósra sütni.
Tálaláskor a hagymát és a sonkát a leves tetejére szórtam és tökmagolajjal pöttyöztem.


3.Sült sütőtök krémleves:


  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagy krumpli
  • 1 közepes alma
  • 1 közepes hagyma
  • 2-3 evőkanál méz
  • 1/2 narancs leve
  • 1,2 dl leszűrt zöldségleves
  • só, bors, szerecsendió
  • friss kakukkfű (ha van)
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
190 C-on 45-50 perc alatt puhára sütni a sütőtököt. Amíg sül, a vajon puhára párolni a felaprított hagymát a kakukkfűvel. Egyszerre kell beletenni mindkettőt, amikor még nem forró a vaj, különben hamar megég. Amikor már megpuhult és átlátszó, rátenni 2-3 evőkanál mézet és kicsit karamellizálni. Felönteni az alaplével, amibe bele kell tenni a meghámozott, kockára vágott krumplit és almát, majd közepes lángon puhára főzni. Amikor már puha a krumpli, a levesbe tenni a sült tök kikapart húsát. Botmixerrel krémesre pürésíteni, ízesíteni a narancslével, sóval, borssal, frissen reszelt szerecsendióval, majd az egészet lágyítani kb. 1-1,5 dl tejszínnel. 
Ízléstől függően lehet édesebbre mézzel vagy barna cukorral vagy pikánsabbra narancslével vagy kis citromlével. Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálalni.


Jó étvágyat!

A sorozat többi része:
1. Töklámpások

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More